Is honing gezond?

Als men denkt aan een natuurproduct, dan wordt vaak gedacht aan honing. Dit wordt namelijk door bijen gemaakt uit de nectar van bloemen. Er zijn verschillende soorten honing, zo verschillen de geur, de smaak en de kleur erg. Er bestaat bijvoorbeeld lindehoning, lavendelhoning, rozenhoning en klaverhoning.

Honing is een van de meest gebruikte voedingssupplementen. Er zit in honing een combinatie van fructose en glucose. Vroeger werd het gebruikt bij de behandeling van kleine snij wonden en brandwonden.
Honing gezond
Honing is een voedingsproduct dat gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Echter bestaat honing voor ongeveer 80% uit suikers. Maar het levert net zo veel energie als gewone suiker. Honing biedt dus voor mensen die af willen vallen geen voordeel.

Maar honing heeft ook nadelen. Kleine kinderen, jongeren dan één jaar kunnen erg ziek worden van honing. Dit komt door de clostridium bacterie die aanwezig is. Het gaat dan niet om de gehele bacterie, maar om sporen van deze bacterie. Deze sporen kunnen botulisme veroorzaken. Dit kan leiden tot spierzwakte en verlammingen. Vanaf de twaalf maanden kan een kind pas veilig honing gebruiken omdat ze dan genoeg afweerstoffen hebben ontwikkeld.

Als men een normale hoeveelheid honing gebruikt kan dit geen kwaad. Maar het teveel gebruik van honing verhoogd de kans op kankerverwekkende stoffen in het lichaam. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) doet hier momenteel onderzoek naar. Zij adviseren wel om regelmatig van honing te wisselen.

Gerelateerde berichten:

  1. Is komkommer gezond?
  2. Zijn rozijnen gezond?
  3. Is paprika gezond?
  4. Is pindakaas gezond?
  5. Is bloemkool gezond?

Comments are closed.