Zijn tomaten gezond?

Tomaten kunnen op verschillende manieren gegeten worden. Je kunt ze bakken, je kunt ze in een salade stoppen en je kunt er zelfs soep van maken. Tomaten zijn erg gezond, ze zijn bijzonder rijk aan lypoceen.

Lypoceen is een natuurlijk pigment, hieraan hebben tomaten hun rode kleur te danken. Dit wordt tijdens het rijpingsproces in de tomaten gevormd. Als een tomaat heel rood is, bevat hij veel lypoceen. Er kan zelfs gezegd worden hoe rode de tomaat, hoe meer lypoceen de tomaat bevat. Maar dat niet alleen, deze stof behoort tot de groep van de carotenoïden. Deze groep staat bekend als krachtig antioxidant. Het zou bescherming bieden tegen kanker, en dan met name prostaatkanker en tegen hart – en vaatziekten.
Tomaten gezond
Het zijn de verse tomaten, maar ook de producten en bereidingen op basis van tomaten zoals tomatensoep, tomatensaus en ketchup waarin de belangrijke bron van lycopeen in zit. Dit stofje komt bijvoorbeeld ook voor in de watermeloen.

Het is belangrijk om dagelijks 300 gram groenten en twee tot drie stukken fruit te eten. Dit blijft belangrijk ook al eet je tomaten. Als je de keuze maakt om gevarieerd te eten, wat erg belangrijk is, dan zullen tomaten ongetwijfeld regelmatig op het menu staan.

Gerelateerde berichten:

  1. Zijn frambozen gezond?
  2. Zijn mandarijnen gezond?
  3. Zijn noten gezond?
  4. Is banaan gezond?
  5. Zijn radijsjes gezond?

Comments are closed.