Zijn wortels gezond?

Wortels zijn erg gezond vooral voor de ogen. Dit komt omdat de stof betacaroteen in wortelen zit en dit wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het vermindert de kans op kanker en vermindert enkele ouderdomsverschijnselen.

Door de betacaroteen krijgt u een gezonde huid, zeker wanneer u regelmatig wortels eet. Ook zorgt dit voor een goede darmwerking en een gezonde ontlasting. Verder zitten ze vol vezels en werken ze cholesterolverlagend. Wortels bevatten 41 kcal per 100 gram. Ze bestaan voor 0,2% uit vet en zelfs voor 85% uit water. Hierdoor zijn de wortels een “mager” product. Hiernaast bevatten ze ook nog vitamine A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E plus nog meerdere gezonde mineralen.
Door al die gezonde voedingsstoffen, werkt het vaatverwijdend. Dit is vooral voor de wat ouderen heel belangrijk. Ook heeft het een positieve werking op uw hart en stimuleert het de productie van rode bloedlichaampjes.
Wortels gezond
Zoals gezegd zijn wortels gezond om verschillende redenen. Toch kunnen teveel wortels zorgen voor een wat gele/oranje huid. De wortels kun je rauw, gekookt of geperst eten. Om de meeste gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen, kunt u ze het beste rauw eten. Met koken en persen gaan er namelijk wat voedingsstoffen verloren door bijvoorbeeld de hitte.

Gerelateerde berichten:

  1. Zijn rozenbottels gezond?
  2. Zijn radijsjes gezond?
  3. Zijn champignons gezond?
  4. Is rode kool gezond?
  5. Is kapucijner gezond?

Leave a Reply